Det stora närvaroåret är igång!

Anv. namn:
Lösenord:
 

10mila-historik

10mila står för dörren och hypen är total. Eller? Saknas det något? En titt djupt ner i nostalgibägaren kanske? Centrum har kontinuerligt deltagit i denna stafettklassiker sedan 2008 och för dem som varit med är minnena från tidigare lopp en ständig källa till glädje, förtret och storslagna berättelser i bastu och på långpass.
Ta rygg på klungan ner längs minnenas allé!

2008 – Rosersberg
Centrums debut i 10milaskogarna stod Crilla Magnusson för, som startade i det allra första damlaget, medan Jakob Larsen var den första som iförd den svartröda Centrumdräkten drog ut i 10milanatten. Den första att anträda Långa Nattens fasor under Centrumflagg var Peter Enander – en långskubbare av rang.
soffan
Många som var där minns spännande spurtuppgörelser i tätstriderna i både herr- och damklasserna. Strax därefter sprang Centrum triumferande in på en 306:e plats i damkavlen och en 266:e plats i herrkavlen. Herrlagets insats uppmärksammades även av Stockholms Orienteringsförbund:
Thufvan & Anders Berg

2009 – Perstorp
Första gången 10mila avgjordes i Skåne var Centrum varma i kläderna och var ett självklart inslag på TC, precis som tåg var det enda självklara transportmedlet till tävlingen. Centrum gick som pågatåget självt och en rejäl uppryckning noterades i resultatlistorna, med en 220:e plats för damlaget och plats 233 för herrarna.
Äventyret filmatiserades med bravur av universalkonstnären D. Lennertsson för Kontrakurs räkning.

2010 – Finspång
Första gången Centrum fick besöka Östergötland i 10milasammanhang så var det vid Grosvad Arena. Det här året tävlade Centurm i en massa klasser. Bäst lyckades vi tydligen i partyklassen – slagna blott av Matteus Scoutkårs IA och OK Grip.
Klubben hade tre lag i öppen klass, som erövrade placeringarna 16, 21 och 28, med en anmärkningsvärt fin förstasträcka av Benji Billet.
I damkavlen blev det placeringsrekord med buller och bång – plats 158 för förstalaget. Moa gjorde en grym förstasträcka, och har därefter fått fortsatt förtroende på startlinjen. Det historiska första andralaget dök in på plats 254. Formkurvan spikrakt uppåt alltså!
Herrlaget sprang, genom avslutningsmannen Jonas Nylund, in på plats 237.
Värt att nämna (?) är att Oskar fortfarande inte uppdaterat resultatsidan. Vi väntar!

2011 – Riksten
Detta år var 10mila åter i Stockholmsområdet. Dogge Doggelito hjälpte till med invigningen och Centrum ställde upp med två lag i både herr och damklassen. Jonas Lindholm (som 10miladebuterade i Centrumdressen det året) hade fixat en finfin startplats för Centrums damer, vilket ledde till att Moa fick gå ut i främsta ledet och till att Soffan blev GPS-trackad under sitt lopp.
moa

Det blev fina placeringar även detta år, även om damerna halkade lite neråt i resultalistan: Plats 189 resp. 216. Hyfsat jämnt mellan de två damlagen alltså!
Herrarna lyckades för första gången spräcka 200-vallen, med plats 157.

2012 – Kvarn
Tillbaka till Östergötland! Även detta år hade vi två herrlag och två damlag med. Dessa transporterades från Stockholm med ett oerhört svängigt bussbolag.
rättbuss
Den uppmärksamme läsaren anar ovan att detta var första gången som Martin Lerjen på allvar kom in i Centrum.

Efter loppen var nästan alla glada och det fanns det goda anledningar till! Nya placeringsrekord sattes. Damerna sprang in på plats 156 och 264.
andralag
Herrarna sprängde den magiska 150-vallen och fick för första gången behålla sin nummerlapp till kommande år. Detta genom en härlig 140:e plats för förstalaget – en placering som kom att gälla som klubbens främsta under fyra år. Andralaget gled in på plats 234.
Pierre Schamberger – som sprang Långa natten för förstalaget – hade en härlig stund när han bommade i kartans sydöstra hörn. ”The group was too big to see the leading runners, and the speed to high to try to read the map. But after a while […] nobody (even the leading guy) had any idea of our location. Then started an interesting poker play… Faking you are reading your map, and if anyone try to run in a direction, follow him. It lasted for 10 minutes, as a creepy Charlie Chaplin movie.”
Hela berättelsen, tillsammans med kartan, finns att betrakta här.

2013 – Kungsängen
När vi närmar oss modern tid så närmar vi oss också Stockholm igen. Denna gång nordväst om stan, på militär övningsmark. Business as usual, fyra lag på startlinjen – två herrlag, två damlag.
Det finns Centrumskador vi minns och så finns det Centrumskador vi minns. Från den här tävlingen är det många som har ruskiga hågkomster från när Elina fällde ett träd med hjälp av ögonvrån.
8708453286_174c26ecd9_k
En verklig hjälte detta stafettår var Långa natten-debutanten Mattias Ågren, som noterade imponerande 3:18:36 på sin sträcka – längst tid spenderad på en 10milasträcka i Centrumhistorien! (Inget raljant över detta – det är en verklig hjälteinsats, reds. anm.). Denna resa finns att njuta av här.
Resultatmässigt så kammade damerna hem sin bästa placering hittills detta år, genom att pricka 150-strecket med förstalaget. I detta förstalag sprang en skara riktiga 10mila- och Centrumveteraner: Moa, Lena, Elina, Karin och Soffan. Damlag nummer två spurtade i mål som 308:a.
Herrlag nummer ett missade nummerlappen och blev 155:a och herrlag nummer två blev 265:a, efter en stark sistasträcka av Jorrit.

2014 – Eksjö
För två år sedan tog vi oss till Småländska Eksjö. Intresset för att möta våren i Ränneslättskogarna var svalt i Centrumleden varför endast ett lag kom till start. Vår ankomst noterades genast i sociala medier och projicerades för de sensationslystna massorna. 14112403595_cfb3c48a42_k
Upplevelserna från 2014 års 10mila spelades in för eftervärlden och publicerades i form av en Woodcast.

Centrum kom detta år 172:a, och hade Cristoph Dittel som avslutningsman. Han hade vid det laget sysslat med orientering i mindre än ett års tid.

2015 – Skepptuna
Inför 2015 års stafett var det många som var på hugget, i och med det Stora Stafettåret, vilket gjorde att vi var fler Centrumiter än någonsin som sprang i de Uppländska skogarna.
Det var mycket snack om Nightfoxes, ett lag sammansatt av damstjärnor från olika delar av världen, som skulle utmana herrarna. De kom att gå en hyfsat jämn match med Centrums första herrlag på några sträckor. Slutresultaten blev dessvärre desamma, med felstämpling på Långa Natten för både Tove Alexandersson och Rotis. När även andralaget misslyckades med att få runt alla löpare så klev tredjelaget fram! Ja, för första gången tre herrlag, och en hedrande placering 202 för dessa herrar.
17009723933_35be6b8c63_z
Centrums damlag var ännu fler, hela fyra stycken, och lyckades bättre med att få stämplingarna med sig hem. Alla lag godkända och nytt fint placeringsrekord av förstalaget, där lagankaret Lena Öhman (hur många 10mila har hon sprungit i svartrött?) defilerade in på plats 112. Övriga damplaceringar: 219, 245 och 275. Styrkebesked!
17465795169_0186ee320f_z
Med inspiration av ett par danska herrar så bjöds alla stafettlöpare på Bananasplit efter förrättat värv! Stor succé!

2016 – Falun
10mila avgjordes på anrika Lugnet och Centrum skickade upp en mindre bataljon till de vackra dalaskogarna. Vi övernattade i hus och lyxkänslan visste inga gränser. Som tur var erbjöd terrängen tuffa banor som tog ner oss på jorden igen. Två damlag och två herrlag kom till både start- och mållinje. Det starkaste damlaget gick in på plats 135 och lag 2 på 235. Stabila insatser – särskilt Malin gjorde ett monsterlopp. De fem damerna i förstalaget känns som urtypen för det moderna stafettlaget: Moa, Linnea, Malin, Erika och Lena.
Herrarna hade bra fart i början – Jonas Kjäll bjöd på en första sträcka av yppersta klass och trots att Oskar G:s lampa slocknade någon kilometer innan växling, på den andra sträckan, kunde laget hålla sig under det magiska hundrastrecket ända fram till växling till sträcka 4: långa natten. Där naglade vi fast Hängjesus på korset och skickade ut honom på en rejäl resa. Upp och ner, bland tall och sten. Ingen skugga ska falla över Jens, som gjorde sitt absolut yttersta och bidrog start till att säkra herrlagets hitills bästa placering: 129.
Andralaget kom in på en respektabel plats 256 efter en majestätisk avslutning av Falken.
Trivsel och fina resultat – men väldigt lite dokumentation. Centrums 10milahistoriker hittar inga festliga bilder från dessa spel.

2017 – Partille
Dokumentation var det desto mer av när tävlingen för första gången avgjordes nere på västkusten. Centrums förberedelser följdes upp av 10milatv i både en, två, tre och fyra gånger. Väl på plats fick Jerk agera linslus och språkrör åt föreningen.

Nå det skulle springas om det också, inte bara snackas.
För våra två damlag gick det så som brukligt äro. Alla tappade hakan åt Tove Alexanderssons makalösa avslutning, men vi var inte sämre. Karin gjorde ett kanonlopp på sträcka två och plockade nästan 40 placeringar. Långa dagen i damstafetten, på sträcka tre, vållade UK visst huvudbry. Den gordiska knuten löstes emellertid med ett svärdshugg; en Linnea på långa i varje lag. Börjars och Gillberg till efternamn.
Det västsvenska vidundret, tillika vår meste 10milalöpare i den svarta tröjan, Soffan Andersson tog förstalaget i mål på en 148:e plats. Sara samlade ihop damfältet på plats 274.
Herrarna hade det ganska motigt i början – den kärva terrängen kring Kåhög var svår att bemästra i mörkret, även om Sverker gjorde en riktigt fin lång natt, som nyligt inbytt. Det lyfte något när det ljusnade och det blev till slut en 146e-plats efter spänd väntan.

2018 – Nynäshamn
Det är vi som är legenderna för dom som kommer sen.

Inlagd: 27 april 2018, 21:21
Ändrad: 5 maj 2018, 22:22


3 kommentarer (kommentera)

  • Lär av historien!

    / jerk
    2018-04-27 kl 21:58

  • Glory lasts forever!!

    / Karin F
    2018-04-27 kl 23:03

  • Yessss!!!

    / Oskar
    2018-04-27 kl 23:40

Skriv en kommentar!




Kommentar

SENASTE KOMMENTARER

  • Alexander Garin Folkeg... i Strängnäsdubbeln lång

    Jag hoppar över detta tyvärr!

  • Aija i Strängnäsdubbeln lång

    Hur tar ni er dit?

  • jerk i Uppsala möte natt

    Tack Samuel, men jag ställer tyvärr in min start ikväll. Är sjuk.

  • Mattias Henriksson i Järla långdistans

    Jag trodde IdrottOnline-användare och Eventor-användarnamn var samma konto, men tydligen inte.
    För mig är hur som helst Eventor-användarnamn mitt personnummer (10 siffror utan bindestreck, om man inte ändrat det). Sedan kan man använda funktionen för glömt lösenord, så får man ett nytt till mejlen som är registrerad på kontot. Det har funkat för mig.

  • Samuel i Uppsala möte natt

    Du kan få åka med mig, jag startar också sent.

NÄRMAST PÅ GÅNG

16968625465_0b24fab744_c(2)

Friday 19 April

  • Deltagare
  • Joel Berring
  • Jonas Nylund
  • Jerk Rönnols
  • Samuel Svensson
  • Janne Nilsson
  • Niclas Petersson

Uppsala möte natt 6

Samling
Hall2000 i Gåvsta koordinater 59.94665,17.87644.

Kommunikation
Tävlingsarenan nås lätt med buss. Buss nr 118 hållplats Gåvsta skola, stannar vid hallen. Buss 805 eller 886, hållplats Rasbo kyrka och därefter 500 m gång till hallen. Se ul.se för tider.

Anmälan via Eventor tom söndag 14 april.
Efteranmälan tom onsdag 17 april.

Start
Första start 21.30. Avstånd till …

Läs mer

  • Deltagare
  • Samuel Svensson
  • Niclas Petersson
  • Olof Lethagen
  • Agnes Thor
  • Malin Sundeby
  • Ylva Fornander
  • Annica Sundeby
  • Thomas Karlsson

20/4: Uppsala möte medel 8

  • Deltagare
  • Stefan Persson
  • Jonathan Svensson
  • Johan Dahlin

20/4: Strängnäsdubbeln medel 3

  • Deltagare
  • Samuel Svensson
  • Mattias Robertson
  • Niclas Petersson
  • Olof Lethagen
  • Agnes Thor
  • Malin Sundeby
  • Ylva Fornander
  • Annica Sundeby
  • Thomas Karlsson

21/4: Uppsala möte lång 9

  • Deltagare
  • Stefan Persson

21/4: Strängnäsdubbeln lång 1

  • Deltagare
  • Per-Anders Lindgren
  • Mattias Robertson
  • Gustaf Gerge
  • Johanna Löfvenius
  • Jonathan Svensson
  • Alexander Garin Folkegård

23/4: Fystisdag vid Kärrtorps IP: Pyramid 6

  • Deltagare
  • Henny Samuelsson
  • Per-Anders Lindgren
  • Mattias Robertson
  • Gustaf Gerge
  • Jonas Kjäll
  • Malin Sundeby
  • Petter Wikström
  • Ingrid Maria Wahlborn
  • Rebecca Åquist
  • Jonathan Svensson
  • Carolina Nealis

24/4: Kartpackning VM-Tester 11

  • Deltagare
  • Per-Anders Lindgren
  • Mattias Robertson
  • Henning Sköldvall
  • Joel Udd
  • Simon Bohman
  • Johanna Löfvenius
  • Britta Alstad
  • Ylva Fornander

25/4: Tekniktorsdag: Kort-rogaining i Skavlöten 8

  • Deltagare
  • Oskar Karlin
  • Karin Fägerlind
  • Mette Brolinson
  • Aija Sadurskis
  • Moa Kjellstrand
  • Karin Gillberg
  • Henrik Hellborg
  • Jonas Lindholm
  • Camilla Jakobsson
  • Mattias Ågren
  • Anders Lavfors
  • Jorrit Boekel
  • Ove Oksvold
  • Kristina Aspvall
  • Henny Samuelsson
  • Per-Anders Lindgren
  • Mattias Robertson
  • Sverker Lenas
  • Niclas Petersson
  • Olof Lethagen
  • Jonas Kjäll
  • Linus Rispling
  • Per Oksvold
  • Henning Sköldvall
  • Elin Thyr
  • Agnes Thor
  • Simon Bohman
  • Alexandra Sundgren
  • Johanna Löfvenius
  • Per Ljung
  • Malin Sundeby
  • Britta Alstad
  • Ylva Fornander
  • Lars Hörnström
  • Annica Sundeby
  • Astrid Adelsköld
  • Petter Wikström
  • Bella Gleisner
  • Ingrid Maria Wahlborn
  • Rebecca Åquist
  • Thomas Karlsson
  • Stefan Persson
  • Ronja Hill
  • Caroline Nilsson
  • Kristina Ingemarsdotter Persson
  • Jonathan Svensson
  • Adam Bradbury
  • Niklas Skerfving
  • Marcos Vicente Herranz
  • Carolina Nealis
  • Erik Wessberg
  • Alexander Garin Folkegård
  • Karin Hagwall
  • Rebecka Ingram

26/4: Centrum arrangerar VM-test! 54

  • Deltagare
  • Karin Fägerlind
  • Henrik Hellborg
  • Olof Lethagen
  • Simon Bohman
  • Olle Tyrland
  • Stefan Persson
  • Alexander Garin Folkegård
  • Peter Soderlund

27/4: Järla långdistans 8

  • Deltagare
  • Karin Fägerlind
  • Henrik Hellborg
  • Olof Lethagen
  • Per Oksvold
  • Olle Tyrland
  • Astrid Adelsköld
  • Stefan Persson
  • Alexander Garin Folkegård

28/4: Järla medeldistans 8

  • 0 Deltagare

1/5: Lidingö medeldistans 0

  • Deltagare
  • Britta Alstad
  • Magnus Yngvesson

1/5: MTBO Lidingö 2

  • 0 Deltagare

2/5: Tekniktorsdag 0

  • Deltagare
  • Mette Brolinson
  • Jonas Nylund
  • Moa Kjellstrand
  • Lena Öhman
  • Jerk Rönnols
  • Henrik Hellborg
  • Jorrit Boekel
  • Per-Anders Lindgren
  • Sverker Lenas
  • Henning Sköldvall
  • Joel Udd
  • Anton Udd
  • Simon Bohman
  • Andreas Lundsten
  • Annica Sundeby
  • Arnau Requena Fernández
  • Hampus Olesund
  • Mirjam Dagis
  • Ronja Hill
  • Jonathan Svensson
  • Carolina Nealis
  • Erik Wessberg
  • Alexander Garin Folkegård
  • Karin Hagwall

4/5: Tiomila 2024 Nynäshamn 24

  • 0 Deltagare

11/5: Roslagshelg långdistans 0

  • 0 Deltagare

12/5: Roslagshelg medeldistans 0

  • Deltagare
  • Niklas Skerfving

14/5: Fystisdag vid Stadion: Intervallserie 1

  • Deltagare
  • Moa Kjellstrand
  • Simon Bohman
  • Johanna Löfvenius
  • Britta Alstad
  • Kristina Ingemarsdotter Persson

15/5: Stockholm City Cup 1 5

▼▼ LADDA IN FLER ▼▼

Hoppa till verktygsfältet