STORA UTBILDNINGSÅRET HAR BÖRJAT

Anv. namn:
Lösenord:
 

10mila-historik

10mila står för dörren och hypen är total. Eller? Saknas det något? En titt djupt ner i nostalgibägaren kanske? Centrum har kontinuerligt deltagit i denna stafettklassiker sedan 2008 och för dem som varit med är minnena från tidigare lopp en ständig källa till glädje, förtret och storslagna berättelser i bastu och på långpass.
Ta rygg på klungan ner längs minnenas allé!

2008 – Rosersberg
Centrums debut i 10milaskogarna stod Crilla Magnusson för, som startade i det allra första damlaget, medan Jakob Larsen var den första som iförd den svartröda Centrumdräkten drog ut i 10milanatten. Den första att anträda Långa Nattens fasor under Centrumflagg var Peter Enander – en långskubbare av rang.
soffan
Många som var där minns spännande spurtuppgörelser i tätstriderna i både herr- och damklasserna. Strax därefter sprang Centrum triumferande in på en 306:e plats i damkavlen och en 266:e plats i herrkavlen. Herrlagets insats uppmärksammades även av Stockholms Orienteringsförbund:
Thufvan & Anders Berg

2009 – Perstorp
Första gången 10mila avgjordes i Skåne var Centrum varma i kläderna och var ett självklart inslag på TC, precis som tåg var det enda självklara transportmedlet till tävlingen. Centrum gick som pågatåget självt och en rejäl uppryckning noterades i resultatlistorna, med en 220:e plats för damlaget och plats 233 för herrarna.
Äventyret filmatiserades med bravur av universalkonstnären D. Lennertsson för Kontrakurs räkning.

2010 – Finspång
Första gången Centrum fick besöka Östergötland i 10milasammanhang så var det vid Grosvad Arena. Det här året tävlade Centurm i en massa klasser. Bäst lyckades vi tydligen i partyklassen – slagna blott av Matteus Scoutkårs IA och OK Grip.
Klubben hade tre lag i öppen klass, som erövrade placeringarna 16, 21 och 28, med en anmärkningsvärt fin förstasträcka av Benji Billet.
I damkavlen blev det placeringsrekord med buller och bång – plats 158 för förstalaget. Moa gjorde en grym förstasträcka, och har därefter fått fortsatt förtroende på startlinjen. Det historiska första andralaget dök in på plats 254. Formkurvan spikrakt uppåt alltså!
Herrlaget sprang, genom avslutningsmannen Jonas Nylund, in på plats 237.
Värt att nämna (?) är att Oskar fortfarande inte uppdaterat resultatsidan. Vi väntar!

2011 – Riksten
Detta år var 10mila åter i Stockholmsområdet. Dogge Doggelito hjälpte till med invigningen och Centrum ställde upp med två lag i både herr och damklassen. Jonas Lindholm (som 10miladebuterade i Centrumdressen det året) hade fixat en finfin startplats för Centrums damer, vilket ledde till att Moa fick gå ut i främsta ledet och till att Soffan blev GPS-trackad under sitt lopp.
moa

Det blev fina placeringar även detta år, även om damerna halkade lite neråt i resultalistan: Plats 189 resp. 216. Hyfsat jämnt mellan de två damlagen alltså!
Herrarna lyckades för första gången spräcka 200-vallen, med plats 157.

2012 – Kvarn
Tillbaka till Östergötland! Även detta år hade vi två herrlag och två damlag med. Dessa transporterades från Stockholm med ett oerhört svängigt bussbolag.
rättbuss
Den uppmärksamme läsaren anar ovan att detta var första gången som Martin Lerjen på allvar kom in i Centrum.

Efter loppen var nästan alla glada och det fanns det goda anledningar till! Nya placeringsrekord sattes. Damerna sprang in på plats 156 och 264.
andralag
Herrarna sprängde den magiska 150-vallen och fick för första gången behålla sin nummerlapp till kommande år. Detta genom en härlig 140:e plats för förstalaget – en placering som kom att gälla som klubbens främsta under fyra år. Andralaget gled in på plats 234.
Pierre Schamberger – som sprang Långa natten för förstalaget – hade en härlig stund när han bommade i kartans sydöstra hörn. ”The group was too big to see the leading runners, and the speed to high to try to read the map. But after a while […] nobody (even the leading guy) had any idea of our location. Then started an interesting poker play… Faking you are reading your map, and if anyone try to run in a direction, follow him. It lasted for 10 minutes, as a creepy Charlie Chaplin movie.”
Hela berättelsen, tillsammans med kartan, finns att betrakta här.

2013 – Kungsängen
När vi närmar oss modern tid så närmar vi oss också Stockholm igen. Denna gång nordväst om stan, på militär övningsmark. Business as usual, fyra lag på startlinjen – två herrlag, två damlag.
Det finns Centrumskador vi minns och så finns det Centrumskador vi minns. Från den här tävlingen är det många som har ruskiga hågkomster från när Elina fällde ett träd med hjälp av ögonvrån.
8708453286_174c26ecd9_k
En verklig hjälte detta stafettår var Långa natten-debutanten Mattias Ågren, som noterade imponerande 3:18:36 på sin sträcka – längst tid spenderad på en 10milasträcka i Centrumhistorien! (Inget raljant över detta – det är en verklig hjälteinsats, reds. anm.). Denna resa finns att njuta av här.
Resultatmässigt så kammade damerna hem sin bästa placering hittills detta år, genom att pricka 150-strecket med förstalaget. I detta förstalag sprang en skara riktiga 10mila- och Centrumveteraner: Moa, Lena, Elina, Karin och Soffan. Damlag nummer två spurtade i mål som 308:a.
Herrlag nummer ett missade nummerlappen och blev 155:a och herrlag nummer två blev 265:a, efter en stark sistasträcka av Jorrit.

2014 – Eksjö
För två år sedan tog vi oss till Småländska Eksjö. Intresset för att möta våren i Ränneslättskogarna var svalt i Centrumleden varför endast ett lag kom till start. Vår ankomst noterades genast i sociala medier och projicerades för de sensationslystna massorna. 14112403595_cfb3c48a42_k
Upplevelserna från 2014 års 10mila spelades in för eftervärlden och publicerades i form av en Woodcast.

Centrum kom detta år 172:a, och hade Cristoph Dittel som avslutningsman. Han hade vid det laget sysslat med orientering i mindre än ett års tid.

2015 – Skepptuna
Inför 2015 års stafett var det många som var på hugget, i och med det Stora Stafettåret, vilket gjorde att vi var fler Centrumiter än någonsin som sprang i de Uppländska skogarna.
Det var mycket snack om Nightfoxes, ett lag sammansatt av damstjärnor från olika delar av världen, som skulle utmana herrarna. De kom att gå en hyfsat jämn match med Centrums första herrlag på några sträckor. Slutresultaten blev dessvärre desamma, med felstämpling på Långa Natten för både Tove Alexandersson och Rotis. När även andralaget misslyckades med att få runt alla löpare så klev tredjelaget fram! Ja, för första gången tre herrlag, och en hedrande placering 202 för dessa herrar.
17009723933_35be6b8c63_z
Centrums damlag var ännu fler, hela fyra stycken, och lyckades bättre med att få stämplingarna med sig hem. Alla lag godkända och nytt fint placeringsrekord av förstalaget, där lagankaret Lena Öhman (hur många 10mila har hon sprungit i svartrött?) defilerade in på plats 112. Övriga damplaceringar: 219, 245 och 275. Styrkebesked!
17465795169_0186ee320f_z
Med inspiration av ett par danska herrar så bjöds alla stafettlöpare på Bananasplit efter förrättat värv! Stor succé!

2016 – Falun
10mila avgjordes på anrika Lugnet och Centrum skickade upp en mindre bataljon till de vackra dalaskogarna. Vi övernattade i hus och lyxkänslan visste inga gränser. Som tur var erbjöd terrängen tuffa banor som tog ner oss på jorden igen. Två damlag och två herrlag kom till både start- och mållinje. Det starkaste damlaget gick in på plats 135 och lag 2 på 235. Stabila insatser – särskilt Malin gjorde ett monsterlopp. De fem damerna i förstalaget känns som urtypen för det moderna stafettlaget: Moa, Linnea, Malin, Erika och Lena.
Herrarna hade bra fart i början – Jonas Kjäll bjöd på en första sträcka av yppersta klass och trots att Oskar G:s lampa slocknade någon kilometer innan växling, på den andra sträckan, kunde laget hålla sig under det magiska hundrastrecket ända fram till växling till sträcka 4: långa natten. Där naglade vi fast Hängjesus på korset och skickade ut honom på en rejäl resa. Upp och ner, bland tall och sten. Ingen skugga ska falla över Jens, som gjorde sitt absolut yttersta och bidrog start till att säkra herrlagets hitills bästa placering: 129.
Andralaget kom in på en respektabel plats 256 efter en majestätisk avslutning av Falken.
Trivsel och fina resultat – men väldigt lite dokumentation. Centrums 10milahistoriker hittar inga festliga bilder från dessa spel.

2017 – Partille
Dokumentation var det desto mer av när tävlingen för första gången avgjordes nere på västkusten. Centrums förberedelser följdes upp av 10milatv i både en, två, tre och fyra gånger. Väl på plats fick Jerk agera linslus och språkrör åt föreningen.

Nå det skulle springas om det också, inte bara snackas.
För våra två damlag gick det så som brukligt äro. Alla tappade hakan åt Tove Alexanderssons makalösa avslutning, men vi var inte sämre. Karin gjorde ett kanonlopp på sträcka två och plockade nästan 40 placeringar. Långa dagen i damstafetten, på sträcka tre, vållade UK visst huvudbry. Den gordiska knuten löstes emellertid med ett svärdshugg; en Linnea på långa i varje lag. Börjars och Gillberg till efternamn.
Det västsvenska vidundret, tillika vår meste 10milalöpare i den svarta tröjan, Soffan Andersson tog förstalaget i mål på en 148:e plats. Sara samlade ihop damfältet på plats 274.
Herrarna hade det ganska motigt i början – den kärva terrängen kring Kåhög var svår att bemästra i mörkret, även om Sverker gjorde en riktigt fin lång natt, som nyligt inbytt. Det lyfte något när det ljusnade och det blev till slut en 146e-plats efter spänd väntan.

2018 – Nynäshamn
Det är vi som är legenderna för dom som kommer sen.

Inlagd: 4 april 2018, 21:21
Ändrad: 5 maj 2018, 22:22


3 kommentarer (kommentera)

 • Lär av historien!

  / jerk
  2018-04-27 kl 21:58

 • Glory lasts forever!!

  / Karin F
  2018-04-27 kl 23:03

 • Yessss!!!

  / Oskar
  2018-04-27 kl 23:40

Skriv en kommentar!
Kommentar

SENASTE KOMMENTARER

 • Henrik Hellborg i Årsfesten 2018

  Bra Jonas, hon kan avlasta dig från alla tunga medaljer!

 • Johanna Löfvenius i Ultralång-KM

  Lite mer spännande (o roligare) nu igen med Kristin med i leken. Behövs ju seger för att vinna cupen om jag inte räknar fel... ;)

 • thufvan i Ultralång-KM

  Stort tack ordföranden

 • jonaslindholm i Ultralång-KM

  Janne>> Det är helt olika banor, men de går i samma område. D40 har mer långkaraktär och fjäril.

 • Oskar i Ultralång-KM

  Självklart Thufvan!

NÄRMAST PÅ GÅNG

ultra-europe-5-3-1-640x330

Sunday 18 November

 • Deltagare
 • Oskar Karlin
 • Joel Berring
 • Björn Bängtsson
 • Torbjörn Thufvesson
 • Kristoffer Edshage
 • Daniel Elenius
 • Moa Kjellstrand
 • Lena Öhman
 • Jonas Lindholm
 • Mattias Ågren
 • Magnus Karlsson
 • Henrik Lundgren
 • Christian Rotviker
 • Niklas Pettersson
 • Oskar Gustafsson
 • Mattias Holmberg
 • Jonas Kjäll
 • Linus Rispling
 • Anders Ekström
 • Malin Annegård
 • Örjan Ahnoff
 • Agnes Thor
 • Oskar Hermansson
 • Simon Bohman
 • Niklas Everitt
 • Kristin Karlsson
 • Oskar Nordmark
 • Lars Brickstad
 • Johanna Löfvenius
 • Daniel Persson
 • Gustaf Petersson
 • Per Ljung

Ultralång-KM 32

Nu är datumet för årets ultralång-KM fastslaget: 18 november, en vecka innan årsfesten!

TC är beläget på Botkyrka golfklubb där det kommer att finnas duschar!

PM

Samling
Grödinge golfklubb i södra Botkyrka, ca 7 km från Tumba centrum. Skärm kommer att hänga i korsningen väg 225 mot Nynäshamn och Skanssundetvägen.

Kollektivtrafik
Buss 729 från Tumba station …

Läs mer

 • Deltagare
 • Oskar Karlin
 • Kristina Aspvall
 • Mattias Robertson
 • Linnea Börjars
 • Elin Thyr

19/11: Måndagsgympa 5

 • Deltagare
 • Björn Bängtsson
 • Mattias Ågren
 • Magnus Karlsson
 • Kristina Aspvall
 • Oskar Gustafsson
 • Mattias Robertson
 • Gustaf Gerge
 • Linnea Börjars
 • Örjan Ahnoff
 • Kristin Karlsson
 • Andreas Lundsten

20/11: Fystisdag i Kärrtorp: tröskelintervaller #3 11

 • Deltagare
 • Magnus Karlsson
 • Kristina Aspvall
 • Linnea Börjars
 • Lars Brickstad
 • Andreas Lundsten

22/11: Torsdagsrejv i Kärrtorp 5

 • Deltagare
 • Oskar Karlin
 • Karin Fägerlind
 • Mattias Henriksson
 • Mette Brolinson
 • Björn Bängtsson
 • Kristoffer Edshage
 • Jerk Rönnols
 • Henrik Hellborg
 • Jonas Lindholm
 • Camilla Jakobsson
 • Mattias Ågren
 • Anders Lavfors
 • Magnus Karlsson
 • Christian Rotviker
 • Erika Lindholm
 • Gro Dahlbom
 • Niklas Pettersson
 • Kristina Aspvall
 • Henny Samuelsson
 • Elin Jacobsson
 • Anders R
 • Mattias Robertson
 • Gustaf Gerge
 • Helena Persson
 • Mia Carlström
 • Sverker Lenas
 • Linnea Börjars
 • Therese Bergstedt
 • Malin Annegård
 • Tomas Holmberg
 • Elin Thyr
 • Örjan Ahnoff
 • Agnes Thor
 • Peder Pedersson
 • Kristin Karlsson
 • Lars Brickstad
 • Christian Atmer

24/11: Årsfesten 2018 37

 • Deltagare
 • Magnus Karlsson
 • Kristina Aspvall
 • Linnea Börjars

26/11: Måndagsgympa 3

 • Deltagare
 • Björn Bängtsson
 • Mattias Ågren
 • Magnus Karlsson
 • Kristina Aspvall
 • Örjan Ahnoff
 • Lars Brickstad

27/11: Fystisdag i Kärrtorp: backintervaller 6

 • Deltagare
 • Aija Sadurskis
 • Sara Jonasson
 • Magnus Karlsson
 • Linnea Börjars
 • Therese Bergstedt
 • Elin Thyr
 • Örjan Ahnoff
 • Simon Bohman
 • Erika Hörnfeldt
 • Kristin Karlsson
 • Johanna Löfvenius
 • Andreas Lundsten

29/11: Tekniktorsdag: natt-sprint 12

 • Deltagare
 • Björn Bängtsson
 • Magnus Karlsson
 • Linnea Börjars

4/12: Fystisdag i Kärrtorp: tröskelintervaller #4 3

 • Deltagare
 • Magnus Karlsson

6/12: Torsdagsrejv i Kärrtorp 1

 • Deltagare
 • Björn Bängtsson
 • Magnus Karlsson
 • Kristina Aspvall
 • Linnea Börjars

11/12: Fystisdag i Kärrtorp: tröskelintervaller #5 4

 • Deltagare
 • Torbjörn Thufvesson
 • Sara Jonasson
 • Magnus Karlsson
 • Jorrit Boekel
 • Christian Rotviker
 • Linus Rispling
 • Agnes Thor

12/12: Mila Stockholm by Night, #2 7

 • Deltagare
 • Magnus Karlsson
 • Linnea Börjars
 • Örjan Ahnoff

13/12: Torsdagsrejv i Kärrtorp 3

 • Deltagare
 • Torbjörn Thufvesson
 • Magnus Karlsson
 • Christian Rotviker
 • Kristina Aspvall
 • Linnea Börjars
 • Linus Rispling
 • Örjan Ahnoff

16/12: Centrumsöndag: Stockholms ringled 7

 • Deltagare
 • Magnus Karlsson
 • Linnea Börjars

18/12: Fystisdag i Kärrtorp: långa intervaller 2

 • Deltagare
 • Jonas Lindholm
 • Sara Jonasson
 • Christian Rotviker

20/12: Tekniktorsdag: julnatt i Storvreten 3

 • Deltagare
 • Moa Kjellstrand
 • Jerk Rönnols
 • Jonas Lindholm
 • Sara Jonasson
 • Camilla Jakobsson
 • Magnus Karlsson
 • Jorrit Boekel
 • Anders Haag
 • Henrik Lundgren
 • Andreas Nordfors
 • Erika Lindholm
 • Henny Samuelsson
 • Gustaf Gerge
 • Helena Persson
 • Mia Carlström
 • Sverker Lenas
 • Linnea Börjars
 • Maria Schmiterlöw
 • Jonas Kjäll
 • Therese Bergstedt
 • Malin Annegård
 • Arvid Rudberg
 • Agnes Thor
 • Oskar Hermansson
 • Michael Brüer
 • Erika Hörnfeldt
 • Alexandra Sundgren
 • Kristin Karlsson
 • Oskar Nordmark
 • Lars Brickstad

17/1: Skidläger i Grönklitt 2019 30

 • Deltagare
 • Oskar Karlin
 • Karin Fägerlind
 • Daniel Elenius
 • Stuart Fell
 • Jerk Rönnols
 • Samuel Svensson
 • Sara Jonasson
 • Magnus Karlsson
 • Henrik Lundgren
 • Christian Rotviker
 • Linus Rispling
 • Agnes Thor
 • Peder Pedersson
 • Oskar Hermansson
 • Andreas Lundsten

27/4: 10Mila 2019 Östra Göinge 15

 • Deltagare
 • Oskar Karlin
 • Karin Fägerlind
 • Kristoffer Edshage
 • Moa Kjellstrand
 • Jonas Lindholm
 • Sara Jonasson
 • Camilla Jakobsson
 • Magnus Karlsson
 • Henrik Lundgren
 • Henny Samuelsson
 • Linus Rispling
 • Jon Lindmark
 • Agnes Thor
 • Peder Pedersson
 • Oskar Hermansson
 • Samantha Ahlgren
 • Andreas Lundsten

15/6: Kangasala Jukola 2019 17

 • Deltagare
 • Moa Kjellstrand
 • Henrik Hellborg
 • Jonas Lindholm
 • Sara Jonasson
 • Camilla Jakobsson
 • Oskar Gustafsson
 • Linnea Börjars
 • Therese Bergstedt
 • Malin Annegård
 • Örjan Ahnoff
 • Oskar Hermansson
 • Samantha Ahlgren
 • Caroline Cederquist Törnblad
 • Gustaf Petersson

22/7: O-ringen Kolmården 2019 14

▼▼ LADDA IN FLER ▼▼

Hoppa till verktygsfältet