STORA UTBILDNINGSÅRET HAR BÖRJAT

Anv. namn:
Lösenord:
 

10mila-historik

10mila står för dörren och hypen är total. Eller? Saknas det något? En titt djupt ner i nostalgibägaren kanske? Centrum har kontinuerligt deltagit i denna stafettklassiker sedan 2008 och för dem som varit med är minnena från tidigare lopp en ständig källa till glädje, förtret och storslagna berättelser i bastu och på långpass.
Ta rygg på klungan ner längs minnenas allé!

2008 – Rosersberg
Centrums debut i 10milaskogarna stod Crilla Magnusson för, som startade i det allra första damlaget, medan Jakob Larsen var den första som iförd den svartröda Centrumdräkten drog ut i 10milanatten. Den första att anträda Långa Nattens fasor under Centrumflagg var Peter Enander – en långskubbare av rang.
soffan
Många som var där minns spännande spurtuppgörelser i tätstriderna i både herr- och damklasserna. Strax därefter sprang Centrum triumferande in på en 306:e plats i damkavlen och en 266:e plats i herrkavlen. Herrlagets insats uppmärksammades även av Stockholms Orienteringsförbund:
Thufvan & Anders Berg

2009 – Perstorp
Första gången 10mila avgjordes i Skåne var Centrum varma i kläderna och var ett självklart inslag på TC, precis som tåg var det enda självklara transportmedlet till tävlingen. Centrum gick som pågatåget självt och en rejäl uppryckning noterades i resultatlistorna, med en 220:e plats för damlaget och plats 233 för herrarna.
Äventyret filmatiserades med bravur av universalkonstnären D. Lennertsson för Kontrakurs räkning.

2010 – Finspång
Första gången Centrum fick besöka Östergötland i 10milasammanhang så var det vid Grosvad Arena. Det här året tävlade Centurm i en massa klasser. Bäst lyckades vi tydligen i partyklassen – slagna blott av Matteus Scoutkårs IA och OK Grip.
Klubben hade tre lag i öppen klass, som erövrade placeringarna 16, 21 och 28, med en anmärkningsvärt fin förstasträcka av Benji Billet.
I damkavlen blev det placeringsrekord med buller och bång – plats 158 för förstalaget. Moa gjorde en grym förstasträcka, och har därefter fått fortsatt förtroende på startlinjen. Det historiska första andralaget dök in på plats 254. Formkurvan spikrakt uppåt alltså!
Herrlaget sprang, genom avslutningsmannen Jonas Nylund, in på plats 237.
Värt att nämna (?) är att Oskar fortfarande inte uppdaterat resultatsidan. Vi väntar!

2011 – Riksten
Detta år var 10mila åter i Stockholmsområdet. Dogge Doggelito hjälpte till med invigningen och Centrum ställde upp med två lag i både herr och damklassen. Jonas Lindholm (som 10miladebuterade i Centrumdressen det året) hade fixat en finfin startplats för Centrums damer, vilket ledde till att Moa fick gå ut i främsta ledet och till att Soffan blev GPS-trackad under sitt lopp.
moa

Det blev fina placeringar även detta år, även om damerna halkade lite neråt i resultalistan: Plats 189 resp. 216. Hyfsat jämnt mellan de två damlagen alltså!
Herrarna lyckades för första gången spräcka 200-vallen, med plats 157.

2012 – Kvarn
Tillbaka till Östergötland! Även detta år hade vi två herrlag och två damlag med. Dessa transporterades från Stockholm med ett oerhört svängigt bussbolag.
rättbuss
Den uppmärksamme läsaren anar ovan att detta var första gången som Martin Lerjen på allvar kom in i Centrum.

Efter loppen var nästan alla glada och det fanns det goda anledningar till! Nya placeringsrekord sattes. Damerna sprang in på plats 156 och 264.
andralag
Herrarna sprängde den magiska 150-vallen och fick för första gången behålla sin nummerlapp till kommande år. Detta genom en härlig 140:e plats för förstalaget – en placering som kom att gälla som klubbens främsta under fyra år. Andralaget gled in på plats 234.
Pierre Schamberger – som sprang Långa natten för förstalaget – hade en härlig stund när han bommade i kartans sydöstra hörn. ”The group was too big to see the leading runners, and the speed to high to try to read the map. But after a while […] nobody (even the leading guy) had any idea of our location. Then started an interesting poker play… Faking you are reading your map, and if anyone try to run in a direction, follow him. It lasted for 10 minutes, as a creepy Charlie Chaplin movie.”
Hela berättelsen, tillsammans med kartan, finns att betrakta här.

2013 – Kungsängen
När vi närmar oss modern tid så närmar vi oss också Stockholm igen. Denna gång nordväst om stan, på militär övningsmark. Business as usual, fyra lag på startlinjen – två herrlag, två damlag.
Det finns Centrumskador vi minns och så finns det Centrumskador vi minns. Från den här tävlingen är det många som har ruskiga hågkomster från när Elina fällde ett träd med hjälp av ögonvrån.
8708453286_174c26ecd9_k
En verklig hjälte detta stafettår var Långa natten-debutanten Mattias Ågren, som noterade imponerande 3:18:36 på sin sträcka – längst tid spenderad på en 10milasträcka i Centrumhistorien! (Inget raljant över detta – det är en verklig hjälteinsats, reds. anm.). Denna resa finns att njuta av här.
Resultatmässigt så kammade damerna hem sin bästa placering hittills detta år, genom att pricka 150-strecket med förstalaget. I detta förstalag sprang en skara riktiga 10mila- och Centrumveteraner: Moa, Lena, Elina, Karin och Soffan. Damlag nummer två spurtade i mål som 308:a.
Herrlag nummer ett missade nummerlappen och blev 155:a och herrlag nummer två blev 265:a, efter en stark sistasträcka av Jorrit.

2014 – Eksjö
För två år sedan tog vi oss till Småländska Eksjö. Intresset för att möta våren i Ränneslättskogarna var svalt i Centrumleden varför endast ett lag kom till start. Vår ankomst noterades genast i sociala medier och projicerades för de sensationslystna massorna. 14112403595_cfb3c48a42_k
Upplevelserna från 2014 års 10mila spelades in för eftervärlden och publicerades i form av en Woodcast.

Centrum kom detta år 172:a, och hade Cristoph Dittel som avslutningsman. Han hade vid det laget sysslat med orientering i mindre än ett års tid.

2015 – Skepptuna
Inför 2015 års stafett var det många som var på hugget, i och med det Stora Stafettåret, vilket gjorde att vi var fler Centrumiter än någonsin som sprang i de Uppländska skogarna.
Det var mycket snack om Nightfoxes, ett lag sammansatt av damstjärnor från olika delar av världen, som skulle utmana herrarna. De kom att gå en hyfsat jämn match med Centrums första herrlag på några sträckor. Slutresultaten blev dessvärre desamma, med felstämpling på Långa Natten för både Tove Alexandersson och Rotis. När även andralaget misslyckades med att få runt alla löpare så klev tredjelaget fram! Ja, för första gången tre herrlag, och en hedrande placering 202 för dessa herrar.
17009723933_35be6b8c63_z
Centrums damlag var ännu fler, hela fyra stycken, och lyckades bättre med att få stämplingarna med sig hem. Alla lag godkända och nytt fint placeringsrekord av förstalaget, där lagankaret Lena Öhman (hur många 10mila har hon sprungit i svartrött?) defilerade in på plats 112. Övriga damplaceringar: 219, 245 och 275. Styrkebesked!
17465795169_0186ee320f_z
Med inspiration av ett par danska herrar så bjöds alla stafettlöpare på Bananasplit efter förrättat värv! Stor succé!

2016 – Falun
10mila avgjordes på anrika Lugnet och Centrum skickade upp en mindre bataljon till de vackra dalaskogarna. Vi övernattade i hus och lyxkänslan visste inga gränser. Som tur var erbjöd terrängen tuffa banor som tog ner oss på jorden igen. Två damlag och två herrlag kom till både start- och mållinje. Det starkaste damlaget gick in på plats 135 och lag 2 på 235. Stabila insatser – särskilt Malin gjorde ett monsterlopp. De fem damerna i förstalaget känns som urtypen för det moderna stafettlaget: Moa, Linnea, Malin, Erika och Lena.
Herrarna hade bra fart i början – Jonas Kjäll bjöd på en första sträcka av yppersta klass och trots att Oskar G:s lampa slocknade någon kilometer innan växling, på den andra sträckan, kunde laget hålla sig under det magiska hundrastrecket ända fram till växling till sträcka 4: långa natten. Där naglade vi fast Hängjesus på korset och skickade ut honom på en rejäl resa. Upp och ner, bland tall och sten. Ingen skugga ska falla över Jens, som gjorde sitt absolut yttersta och bidrog start till att säkra herrlagets hitills bästa placering: 129.
Andralaget kom in på en respektabel plats 256 efter en majestätisk avslutning av Falken.
Trivsel och fina resultat – men väldigt lite dokumentation. Centrums 10milahistoriker hittar inga festliga bilder från dessa spel.

2017 – Partille
Dokumentation var det desto mer av när tävlingen för första gången avgjordes nere på västkusten. Centrums förberedelser följdes upp av 10milatv i både en, två, tre och fyra gånger. Väl på plats fick Jerk agera linslus och språkrör åt föreningen.

Nå det skulle springas om det också, inte bara snackas.
För våra två damlag gick det så som brukligt äro. Alla tappade hakan åt Tove Alexanderssons makalösa avslutning, men vi var inte sämre. Karin gjorde ett kanonlopp på sträcka två och plockade nästan 40 placeringar. Långa dagen i damstafetten, på sträcka tre, vållade UK visst huvudbry. Den gordiska knuten löstes emellertid med ett svärdshugg; en Linnea på långa i varje lag. Börjars och Gillberg till efternamn.
Det västsvenska vidundret, tillika vår meste 10milalöpare i den svarta tröjan, Soffan Andersson tog förstalaget i mål på en 148:e plats. Sara samlade ihop damfältet på plats 274.
Herrarna hade det ganska motigt i början – den kärva terrängen kring Kåhög var svår att bemästra i mörkret, även om Sverker gjorde en riktigt fin lång natt, som nyligt inbytt. Det lyfte något när det ljusnade och det blev till slut en 146e-plats efter spänd väntan.

2018 – Nynäshamn
Det är vi som är legenderna för dom som kommer sen.

Inlagd: 4 april 2018, 21:21
Ändrad: 5 maj 2018, 22:22


3 kommentarer (kommentera)

 • Lär av historien!

  / jerk
  2018-04-27 kl 21:58

 • Glory lasts forever!!

  / Karin F
  2018-04-27 kl 23:03

 • Yessss!!!

  / Oskar
  2018-04-27 kl 23:40

Skriv en kommentar!
Kommentar

SENASTE KOMMENTARER

 • Magnus Gr i Lång-KM

  Finns en extra H40 karta så kommer jag gärna!

 • Mia i Lång-KM

  Vi kommer ta bilen från kransen, man är välkommen att samåka.

 • Oskar i Tekniktorsdag – tårtsprint

  Ja då, ta med!

 • Linnea Börjars i Fystisdag mitt emot ÖIP/Stadion: ...

  Där det för två veckor sen fanns ett blommande vitsippstäcke hade nu liljekonvaljerna tagit över och förgyllde våra intervaller med sin söta doft. Riktigt härligt i skogen nu! Effektiva och kvalitativa intervaller, upplevde vi. Tack för sällskapet!

 • Björn B i Fystisdag mitt emot ÖIP/Stadion: ...

  Fantastiskt pass! (Hemkommen upptäckte jag dock att jag hade sprungit till mig en blåsvart tånagel)

NÄRMAST PÅ GÅNG

city cup 2

Wednesday 23 May

 • Deltagare
 • Mattias Henriksson
 • Torbjörn Thufvesson
 • Aija Sadurskis
 • Kristoffer Edshage
 • Martin Karlsson
 • Sara Jonasson
 • Mattias Ågren
 • Magnus Karlsson
 • Anders Haag
 • Henrik Lundgren
 • Ove Oksvold
 • Mattias Robertson
 • Lars Jakobsson
 • Mia Carlström
 • Linnea Börjars
 • Jonas Kjäll
 • Linus Rispling
 • Per Oksvold
 • Tomas Holmberg
 • Elin Thyr
 • Victoria Nilsson
 • Adam Nyman
 • Örjan Ahnoff
 • Simon Skogman
 • Jennie Blomqvist
 • Oskar Hermansson
 • Erika Hörnfeldt
 • Samantha Ahlgren
 • Alexandra Sundgren
 • Anton Alverbäck
 • Oskar Nordmark
 • Lars Brickstad

Stockholm City Cup etapp 2 32

Tävlingscentrum
Farsta torg. TC ligger i södra delen av torget, 1 minut från T-banan. Observera att norra delen av torget är tävlingsområde, därför ska alla tävlande som kommer från T-banan utan dröjsmål gå söderut.

Allmänna kommunikationer
T-bana eller bussar till Farsta C.

Anmälan via Eventor senast söndag 20 maj 2018 kl 23:59
Efteranmälan kan endast …

Läs mer

 • Deltagare
 • Oskar Karlin
 • Joel Berring
 • Mattias Henriksson
 • Moa Kjellstrand
 • Martin Karlsson
 • Jerk Rönnols
 • Sara Jonasson
 • Niklas Pettersson
 • Henrik Persson
 • Anna Holmström Wikell
 • Ove Oksvold
 • Henny Samuelsson
 • Per-Anders Lindgren
 • Elin Jacobsson
 • Gustaf Gerge
 • Mia Carlström
 • Jonas Kjäll
 • Malin Annegård
 • Örjan Ahnoff
 • Agnes Thor
 • Erika Hörnfeldt
 • Anton Alverbäck
 • Anna Nilsson

24/5: Tekniktorsdag – tårtsprint 23

 • Deltagare
 • Oskar Karlin
 • Joel Berring
 • Mette Brolinson
 • Torbjörn Thufvesson
 • Jonas Nylund
 • Daniel Elenius
 • Moa Kjellstrand
 • Lena Öhman
 • Stuart Fell
 • Magnus Grafstrom
 • Jerk Rönnols
 • Henrik Hellborg
 • Sara Jonasson
 • Camilla Jakobsson
 • Mattias Ågren
 • Anders Brinkman
 • Magnus Karlsson
 • Henrik Lundgren
 • Niklas Pettersson
 • Ove Oksvold
 • Per-Anders Lindgren
 • Anders R
 • Janne Nilsson
 • Annika Lundström
 • Mattias Robertson
 • Gustaf Gerge
 • Mia Carlström
 • Linnea Börjars
 • Olof Lethagen
 • Jonas Kjäll
 • Linus Rispling
 • Anders Ekström
 • Therese Bergstedt
 • Tomas Holmberg
 • Elin Thyr
 • Victoria Nilsson
 • Agnes Thor
 • Simon Skogman
 • Oskar Hermansson
 • Niklas Everitt
 • Kristin Karlsson
 • Anton Alverbäck
 • Johanna Löfvenius

27/5: Lång-KM 43

 • Deltagare
 • Björn Bängtsson
 • Gustaf Gerge
 • Agnes Thor
 • Simon Skogman
 • Oskar Hermansson
 • Anna Nilsson

29/5: Fystisdag i Kärrtorp: magiska 4-minutrare 6

 • Deltagare
 • Oskar Karlin
 • Mattias Henriksson
 • Torbjörn Thufvesson
 • Aija Sadurskis
 • Martin Karlsson
 • Sara Jonasson
 • Camilla Jakobsson
 • Anders Haag
 • Niklas Pettersson
 • Anna Holmström Wikell
 • Kristina Aspvall
 • Linnea Börjars
 • Therese Bergstedt
 • Elin Thyr
 • Victoria Nilsson
 • Adam Nyman
 • Agnes Thor
 • Simon Skogman
 • Jennie Blomqvist
 • Oskar Hermansson
 • Erika Hörnfeldt
 • Samantha Ahlgren
 • Kristin Karlsson
 • Anton Alverbäck
 • Oskar Nordmark
 • Lars Brickstad
 • Christian Atmer

30/5: Stockholm City Cup etapp 3 27

 • Deltagare
 • Jonas Kjäll
 • Tomas Holmberg
 • Agnes Thor
 • Peder Pedersson
 • Erika Hörnfeldt

31/5: Tekniktorsdag: Jukolaträning 5

 • Deltagare
 • Peter Hemmingsson
 • Moa Kjellstrand
 • Martin Karlsson
 • Henny Samuelsson
 • Elin Göransson

1/6: Ösa-träffen 5

 • Deltagare
 • Mattias Henriksson
 • Sara Jonasson
 • Niklas Pettersson
 • Henny Samuelsson
 • Mattias Robertson
 • Emma Johnsson
 • Tomas Holmberg
 • Adam Nyman

4/6: Kartpackning inför CTS 8

 • Deltagare
 • Aija Sadurskis
 • Martin Karlsson
 • Sara Jonasson
 • Camilla Jakobsson
 • Mattias Ågren
 • Henrik Lundgren
 • Gro Dahlbom
 • Henrik Persson
 • Kristina Aspvall
 • Henny Samuelsson
 • Helena Persson
 • Linnea Börjars
 • Therese Bergstedt
 • Tomas Holmberg
 • Elin Thyr
 • Elin Göransson
 • Örjan Ahnoff
 • Oskar Hermansson
 • Lukas Gustavsson
 • Sanna Gustavsson
 • Christian Atmer

6/6: CTS 2018 21

 • Deltagare
 • Henrik Hellborg
 • Mattias Ågren

9/6: Slottssprinten 2

 • Deltagare
 • Sara Jonasson
 • Gustaf Gerge
 • Örjan Ahnoff

12/6: Fystisdag i Kärrtorp: 30/30 3

 • Deltagare
 • Anton Alverbäck

13/6: Styrelsemöte 1

 • Deltagare
 • Mattias Henriksson
 • Martin Karlsson
 • Camilla Jakobsson
 • Kristina Aspvall
 • Henny Samuelsson
 • Gustaf Gerge
 • Örjan Ahnoff
 • Agnes Thor
 • Erika Hörnfeldt
 • Lars Brickstad

14/6: Sommaravslutning med sprintturnering 10

 • Deltagare
 • Joel Berring
 • Karin Fägerlind
 • Torbjörn Thufvesson
 • Jonas Nylund
 • Kristoffer Edshage
 • Daniel Elenius
 • Moa Kjellstrand
 • Magnus Grafstrom
 • Samuel Svensson
 • Henrik Hellborg
 • Jonas Lindholm
 • Sara Jonasson
 • Mattias Ågren
 • Jorrit Boekel
 • Henrik Lundgren
 • Henny Samuelsson
 • Linnea Börjars
 • Hedvig Wijkström
 • Jonas Kjäll
 • Linus Rispling
 • Therese Bergstedt
 • Tomas Holmberg
 • Elin Thyr
 • Allan Everum
 • Marie Nilsson
 • Agnes Thor
 • Peder Pedersson
 • Sofie Karlsson
 • Lukas Gustavsson
 • Oskar Nordmark

16/6: Lahti-Jukola 2018 30

 • Deltagare
 • Oskar Karlin
 • Stuart Fell
 • Magnus Karlsson
 • Linus Rispling
 • Örjan Ahnoff

19/6: Summer3000! 5

 • 0 Deltagare

19/6: Melkers minne 0

 • Deltagare
 • Martin Karlsson

24/6: Idreveckan 1

 • Deltagare
 • Martin Karlsson

29/6: Sälen +3 1

 • Deltagare
 • Martin Karlsson
 • Sara Jonasson
 • Magnus Karlsson
 • Elin Thyr

2/7: Trekvällars Etapp 1 4

 • Deltagare
 • Martin Karlsson
 • Sara Jonasson
 • Magnus Karlsson
 • Elin Thyr

3/7: Trekvällars Etapp 2 4

▼▼ LADDA IN FLER ▼▼

Hoppa till verktygsfältet