Banlogg

Banläggarnas lilla sida. Banläggare: Malin Annegård och Henrik Persson

 

 

Kartkomplettering - det feta fingret har varit framme [2015-05-21]

Typiskt nog sker misstar i granskningen ibland. I ett sent skede upptäckte vi att kartan inte stämmer överens exakt. En väg saknas och en stenmur blev fel. Vi ber om ursäkt och kommer här med en komplettering.

Kartkomplettering Kartkomplettering
Något blev fel vid inritningen av de två stenmurarna.
Tävlingskartan enligt den vänstra bilden och i verkligheten enligt den högra bilden.
Berör många banor, ej HD20.

Kartkomplettering Kartkomplettering
Det feta fingret raderade vägen
En gångväg är spårlöst försvunnen på tävlingskartorna. Men den finns i verkligheten. Vägen ligger i tävlingsområdets ytterkant.
Berör många banor men ej säkert att man märker det som tävlande. Området berör ej HD20.

Kartkompletteringen kommer även att finnas uppsatt på TC.

/Henrik Persson

 

 

Ett par kartklipp [2015-05-18]

Det närmar sig fredag och jag som banläggare kan härmed ge dig läsare ett par tips och några kartklipp.

Karta
Boskéområdena (häckområden) är läckra att orientera i.Här gäller det att vara nogrann i kartläsningen, både för att ta rätt väg och inte missa någon kontroll. Kontrollerna sitter tätt, både ute i terrängen och på kartan. Sänk hastigheten så det inte blir krockar. Ha god uppsikt över din framfart. Håll till höger i möjligaste mån.

Karta
Gräs finns det gott om på Drottningholm och här ett klipp från ett område där det går att sätta bra sprätt på benen. Farten kommer vara skyhög här men ha lite koll på riktningen så kommer det gå utmärkt.

Karta
Banorna kommer av olika anledningar inte gå runt Drottningholms slott men väl lilla Kina slott. Så det blir slottskänsla för alla! Passa på att kolla in slottet när du passerar.

Karta
Skogen bjuder på lite variation. Från storstammig ek till tät granskog. Kuperingen varierar också från kraftig till flack. Däremot är detaljrikedomen ganska sparsam. Vägval kommer att finnas.

Karta
Löparna på de längsta banorna kommer att få bekänna lite extra färg när man ska ta lite extra höjdkurvor. Härligt för benstyrkan, bara att kämpa på i traditionell mälarskog.

/Henrik Persson

 

 

Karta och banor blir till [2015-05-18]

Förutom att vara banläggare till årets tävling har jag även ritat kartan tillsammans med Oskar Karlin.

Vi började tidigt under vintern med ta fram grundmaterial från laserdata från Lantmäteriet plus även aktuellt kartdata från Ekerö kommun där Drottningholm ligger.

I mars var det dags för de första turerna för att ge sig an terräng försöka kartera den på bästa sätt.
Jag och Oskar delade upp oss och han tog en del skogsområden medan jag tog parkdelen.

Efter att kartbilden alltmer blivit detaljerad började den grova planeringen för att bestämma TC och bansträckningar. Detta i en dialog med Drottningholm som har haft synpunkter både på bansträckningar och kontrollplaceringar.

Kartan har ritats större än vad som kommer behövas för CTS främst för att den tidiga planeringen även inkluderade banor längre norrut men på grund av området var alldels för magert för sprintorientering så har det övergivits.

Från i slutet av april har banläggningsarbetet intensifierats med flera besök på plats, finslipning av kartan och ytterligare godkännande från Drottningholm.

Det svåra i banläggningsarbetet har varit att få till intressanta sprintbanor i ett område som är relativt litet och inte har så mycket detaljer man kanske skulle kunna tro.
Ett par exempel på karta, kontroller och kanske något bantänk kommer imorgon.
/Henrik Persson

Autogenererad kurvbild
Autogenererad kurvbild

Rekunderlag Oskar Karlin
Rekunderlag Oskar Karlin

En solig kartritardag
En solig kartritardag

Del av TC
Del av TC

Snabblöpt och platt
Snabblöpt och platt

Boskéområde
Boskéområde

Engelska parken
Engelska parken

 

 

En försmak av parken [2015-05-17]

På fredag är det dags för tävling. Men innan dess kan du läsa på lite om Drottningholm och själva parken tävlingen ska avgöras i.

Wikipedia har en specifik del om själva parken och för dig som gillar historia finns det mycket att grotta ner sig i.
Adress: sv.wikipedia.org/wiki/Drottningholms_slott

 

 

Begränsad yta [2015-05-10]

Drottningholms slottspark är stor. Väldigt stor för att vara park.
I norr upp mot stora vägen dominerar ett gräslandskapet kallad den engelska parken där också det finns några större dammar.
Mitt på dominerar Barockträdgården med sina olika intressanta häckformationer.
I söder blir parken en detaljfattig skog med både inslag av barrträd och enorma ekar.

För en sprint hade det varit perfekt att kunna utnyttja hela parken och dessutom hela Barockträdgården men av olika skäl går inte det.

Den engelska parken har noll intressanta detaljer för en orienterare. Kanske för en joggare kan det vara fint att spriga runt dammarna men efter att ha sprungit några vändor insåg jag att orienteringsvärdet är minimalt så fokus för tävlingarna blir den mittersta och södra delen.

Just den mittersta är halva delen också skyddsobjekt vilket gör att privatpersoner inte kan beträda det området som är skyddsklassat och hör till slottet. Bansträckningen har fokuserats på att hitta intressanta punkter och områden i dessa områden och det har inte varit lätt.

När nu tävlingen börjar närma sig känns det ändå som för oss två banläggare att vi fått ihop bra banor som kommer spegla lite av parkens olika delar. Snabblöpt, detaljerat, flackt och vägval.

/Henrik P

Hit men inte längre
Hit men inte längre

Dammarna
Dammarna - vackert men duger inte för orientering

 

 

En tillbakablick [2015-05-05]

Det började med en fråga om att Centrum behövde banläggare till årets team sprint. Jag var inte sen att säga att jag minsann kunde vara med och bidra med mitt kunnande för sprintbanor.
Så blev det så att jag och Malin tog stafettpinnen med banläggningen på Drottningholm. När vi tog oss an uppdraget hade vi nog ingen aning om riktigt vad Drottningholm är för område förutom att det är ett världsarv, ett slott och en gigantisk slottspark.

I slutet av december åkte jag och Centrumlöpare Mattias Ågren för att provspringa och se vad området erbjöd. Minns att det var skymning och att vi sprang över idel öppna ytor. Var skulle man orientera, här är det mest gräs!?
Men det fanns en hel del intressanta områden både i skogen och kring de buskéer som finns, så kallade häckområden.

Här startade alltså resan att bli banläggare. Publicerar ett par bilder sedan som visar den där första kvällen vi var ute. Resan mot den 22 maj har börjat nu, vi kommer att lägga ut många inlägg här innan tävlingen startar.
/Henrik Persson

Byggnad vid Kina slott
Byggnad vid Kina slott

Lättlöpt, bra sikt
Lättlöpt och bra sikt

Vid dammarna
Vid en av slottparkens dammar

Drottningholms slott
Slottet