Stora AFTER RUN-ÅRET är äntligen här!

Anv. namn:
Lösenord:
 

5/7 WMOC 2019 Riga

Centrum har redan vunnit DM och SM, det är bara VM kvar. Tyvärr vägrar förbundskaptenen att ta ut Centrumlöpare till ungdoms-VM. Som tur är finns Veteran-VM utan förbundskaptener som hindrar en från att vinna VM-guld.

I år går mästerskapet i och kring Riga, Lettland. Under perioden 5-12/7 finns det sprint, medel- och långdistans samt publiktävlingar.

För bokning av resa och boende hänvisas till Lalle Idrott och resor.

Inlagd: 3 mars 2019, 11:11
Ändrad: 5 maj 2019, 16:16


Deltagare

 • Mattias Henriksson x
 • Aija Sadurskis x
 • Eftersom du inte är inloggad kan du heller inte anmäla dig till träningarna. Logga in först!

22 kommentarer (kommentera)

 • Ni som var över och rekade för en månad sedan, är ni inte sugna på att komma tillbaka i sommar?

  / Mattias Henriksson
  2019-03-20 kl 12:46

 • Det börjar bli hög tid att dra igång planeringen för denna resa. Klicka i ”jag kommer” snarast för en icke bindande intresseanmälan.

  / Mattias Henriksson
  2019-04-29 kl 21:58

 • Eftersom flera av de som var intresserade fick förhinder är vi i nuläget lite för få för att arrangera en Centrumresa. Eftersom vi ändå inte vill missa denna tävlingsresa har vi istället anmält oss till Lalle, d.v.s. samma lilla resebyrå som vi alltid åker med till Jukola. De har i nuläget drygt 120 anmälningar till sin Lettlandsresa, och nu kan de snart inte ta emot fler. Se länk till vänster.

  Jag åker över till Riga på måndagen, och ansluter där till Lalles resa, och är alltså med på medel- och långdistans. Aija är med hela vägen från start till mål.

  / Mattias Henriksson
  2019-05-17 kl 16:56

 • Hur ligger formen inför Veteran-VM? Hur ser upplägget ut? Vilka distanser satsar ni extra på?

  / Falken
  2019-07-03 kl 10:19

 • Min form visade sig ju i måndags kväll!
  Det ser ut att bli regn i helgen, så den sista toppningen får bli en varm grogg med Rigabalsam.

  / Mattias Henriksson
  2019-07-03 kl 13:45

 • Första dagen avklarad. Vädret blev bättre än prognosen; strax under 20 med sol och lite vind. Det var en fantastisk känsla att direkt från startpunkten kunna dra på för fullt genom den glesa tallskogen över en slät och mjukt mossbelupen terrängbotten. Kartan var nästan helt vit, förutom enstaka sanddyner, gula fläckar och några ringlande stigar, så det var noggrann riktning som gällde och stämma av mot det lilla som fanns. Bommade man fanns inte alltid så mycket att läsa in sig på.
  Mot slutet blev det plötsligt mycket mer detaljrikt med fler och högre dyner, och en del negativ kurvbild. Det sägs att det blir mer av det området i morgon.

  TC var inte så stort, men välförsett med mat och dryck. Grillspett, fatöl, glass och finkaffe, m.m.

  På kvällen tillbaka i Riga åt vi klassisk brittisk pubmat tillsammans med några av Aijas vänner i pensionärsvärldseliten.

  / Mattias Henriksson
  2019-07-09 kl 21:24

 • Så mysigt det låter! Tack för att du delar med dig.

  / Mia
  2019-07-09 kl 21:34

 • Håller med Mia, låter så mysigt! Ser fram emot vidare rapporter.

  / Agnes
  2019-07-09 kl 23:28

 • Wow!!! Ångrar att jag inte gjorde min VM-satsning nu. Fatöl i markan!!

  / Falken
  2019-07-10 kl 08:03

 • Låter som att letterna håller fanan lika högt som vanligt. Har sprungit ett gäng Kapa 3-dagars och mysfaktorn brukar vara hög där.

  / jonaslindholm
  2019-07-10 kl 20:43

 • Jag glömde nämna att jag utöver ovanstående trevligheter även såg årets första kantarell igår!

  Idag smattrade regnet mot fönsterblecket när jag vaknade, men lagom till bussens avgång började det klarna, och enligt SMHI:s radarbilder sprack regnmolnet upp och lade sig på var sin sida av Rigabukten. Att det regnat en del under natten var bara bra, eftersom det gjorde de sandiga stigarna lite fastare att springa på.

  ”Shit, vad svårt!” ropade D21-tjejen framför mig när hon vek upp sin karta efter start. Här var det långsträckta sanddyner med sänkor, gropar och kurvor upp och ner i stort sett hela banans längd. Därför är jag väldigt nöjd att jag höll ihop mitt lopp så bra med bara några mindre krokar. Det var också riktigt roligt att verkligen kunna orientera för fullt på svart nivå och lägga allt fokus på karta och vägval, istället för att större delen av tiden behöva ha blicken en meter framför sig för att se var man sätter fötterna.

  Lite liknande terräng finns väl bl.a. i Dalarna, Halland och Skåne, men det här var mycket mer och mycket bättre.

  Aija tyckte också att det varit svårt, men var ändå nöjd med att ha tagit sig runt.

  Strax efter min målgång drog några regnskurar in, så även om alla väder är bra med bra kläder, så var det ändå skönt att ta den första bussen tillbaka till hotellet. För att i någon mån kompensera för den socker-diet, som lätt uppstår på tävlingsresor, så gick jag till den lettiska husmanskostbuffékedjan Lido. Det blev bl.a. pannkaka fylld med ost och spenat och gratinerad gös, givetvis med en rejäl portion kokt surkål till. Lika gott som vanligt!

  Den ljusa sommarkvällen var sedan perfekt för halvt planlöst promenerande och runtresande med buss och spårvagn. Mellan miljonprogramsområdena finns många mysigare stadsdelar med vackra, om än slitna, trähus.

  / Mattias Henriksson
  2019-07-10 kl 22:28

 • Vilken reseblogg! Världsklass!

  / Mia
  2019-07-11 kl 21:44

 • Tack!

  Idag var det tävlingsfritt. Det fanns möjlighet att på egen hand ta tåget till Carnikava och springa modelevent inför morgondagens avslutande långdistans, men Aija och jag bjöd våra konkurrenter på den fördelen och följde istället med på den av Lalle arrangerade guidade dagsturen.

  Den största behållningen var vår guide, som på utmärkt svenska kunde berätta, både kunnigt och engagerat, om allt från lettisk folklore och folkvisor från 1200-talet och framåt, till livet under decennierna av sovjetisk ockupation och åren som gått sedan dess.

  Dagens första stopp var ett kort uppehåll på den omtalade bob-banan i Sigulda, som var en viktig pusselbit i Stockholms OS-ansökan. Därefter besökte vi de äldre borgarna i Sigulda och Turaida, som håller på att restaureras.

  Sista kvällen i Riga råkade sammanfalla med att den klassiska chokladtillverkaren Laima hade festival på sitt fabriksområde, som ligger en kvarts spårvagnsresa från gamla stan. Där fanns mat och musik och ett minitivoli. De hade även kvällsöppet i fabriksförsäljningen med extra festivalrabatt, så nu behöver jag inte handla sådant till dubbla priset i tax-free på båten.

  / Mattias Henriksson
  2019-07-11 kl 22:25

 • Härligt Mattias, du är ett livebloggande föredöme för dina klubbkamrater!

  / Henrik Hellborg
  2019-07-12 kl 10:34

 • Så var det då igår dags att packa ihop och ta med allt bagage till bussen. Solen sken, så det passade bra att dagens etapp gick ute vid havet i Lilaste. Redan på väg till start gick vi över sanddynerna och sedan bokstavligen i Östersjöns strandkant utmed en dryg kilometer av den nästintill oändligt långa vita sandstrand som sträcker sig genom Baltikum och ner i Polen.

  Terrängen kändes igen från tidigare dagar, men nu något mer tunglöpt med ljung och blåbärsris. Bitvis var det också väldigt flackt och detaljfattigt och ett parallellfel resulterade tyvärr i en bom på nästan 10 minuter för mig.

  Sedan var det dags att kliva på bussen igen som gick direkt till färjeterminalen, där de lagom hade öppnat ombordstigningen. Rigabåten är ju framme en dryg timme senare i Stockholm jämfört med Helsingforsbåten, så det blev en skön sovmorgon.

  WMOC, d.v.s. veteran-VM, kan verkligen rekommenderas! Det är märkligt att inte fler yngre löpare hittat hit. Tävlingsklass finns fr.o.m. HD35 och publiktävling och öppna banor finns ju för alla åldrar. Man får springa på kartor och banor i världsklass, samtidigt som tävlingarna inte blir så väldigt stora och tidsödande som de största värdetävlingarna, t.ex. EM, VM och O-ringen.
  Nästa år går WMOC i Slovakien och året därpå i Japan!

  Att resa med Lalle har vi ju goda erfarenheter av från Jukolaresorna, och även för denna typ av resa, som kräver en lite mer operativ reseledning, så fungerade allt utmärkt. Bara en sådan detalj som att slippa det eviga Svarte Petter-spelet om vem som har flaggan och vem som ska ta hand om tältet var värt mycket, för det tog Lalle hand om.

  Sist men inte minst, så överträffade den lettiska terrängen mina högt ställda förväntningar. Lettiska 3-dagars går varje sommar och har ju redan rekommenderats av Jonas. Den har funnits på min önskelista i närmare tio år, men av olika anledningar inte blivit av. Jag rekommenderar dock att man tittar på kartklipp på arrangörernas hemsida innan man anmäler sig. Om man vill springa just i den magra tallskogen på gammal Östersjöbotten, så ska man välja ett år när tävlingarna går nära havet. Längre in i landet är jorden bördigare och terrängen lite mer grön.

  / Mattias Henriksson
  2019-07-13 kl 14:15

 • Nu finns några få bilder till från andra halvan av resan på Flickr. Bilder från terrängen finns däremot massor på arrangörernas FB-sida, i synnerhet denna trevliga film från medeldistansfinalen.

  / Mattias Henriksson
  2019-07-13 kl 19:41

 • Tack Mattias för trevligt sällskap på resan och för dessa fina rapporter! Jag tyckte också att allt gick bra men hade naturligtvis större svårigheter under tävlingarna än Mattias. Eftersom jag var med från början av resan sprang jag de två inledande sprintloppen vilket innebar att jag sprang precis när det var åskregn och hagelstorm (!) på söndagen. Det var som att orientera under vatten. För övrigt är jag glad att jag klarade mig så pass bra som jag gjorde på att genomgående prata lettiska.

  / Aija
  2019-07-14 kl 11:24

 • Kul att få läsa era rapporter, Aija och Mattias!

  / Björn B
  2019-07-14 kl 11:37

 • Fantastisk rapportering, hatten av!

  / Camilla
  2019-07-14 kl 12:26

 • Resegeneral och livebloggmajor!

  / Ågren
  2019-07-14 kl 14:57

 • Nu blir jag sugen! Första året som veteran så det börjar bli dags för denna typ av äventyr…

  / Mia
  2019-07-15 kl 12:33

 • Epilog till livebloggen
  Tyvärr verkar inte publiktävlingarna finnas tillgängliga i någon karttjänst där man kan ladda upp sitt spår. Nu har jag istället äntligen fått till en Quickroute av etappen den 10 juli, som var min favorit.

  / Mattias Henriksson
  2020-02-24 kl 00:05

Skriv en kommentar!
Kommentar

SENASTE KOMMENTARER

NÄRMAST PÅ GÅNG

grangsbo_tutabo

Friday 5 June

 • 0 Deltagare

Ösaträffen INSTÄLLD 0

Ösaträffen i Grängsbo 5-7 juni!

ARENA/SAMLING
Grängsbo, 9 km väst-sydväst om Alfta. GPS koordinater: Latitud 61.324224, Longitud 15.892088

ANMÄLAN via Eventor senast 2020-05-31

START
Fredag 5/6 medeldistans med fri starttid samtliga klasser kl 18.00-20.00
Lördag 6/6 långdistans med första start lottade klasser kl 11.00
Söndag 7/6 medeldistans med första start lottade klasser kl 10.00 …

Läs mer

 • Deltagare
 • Aija Sadurskis
 • Anders Lavfors
 • Per-Anders Lindgren
 • Therese Bergstedt
 • Oskar Hermansson
 • Britta Alstad
 • Ingrid Maria Wahlborn
 • Albin Carlén

7/6: Centrumsöndag: Sätraskogen 8

 • Deltagare
 • Oskar Karlin
 • Moa Kjellstrand
 • Julia Dalgren
 • Sara Jonasson
 • Mattias Ågren
 • Gro Dahlbom
 • Per-Anders Lindgren
 • Linnea Börjars
 • Niclas Petersson
 • Anna Lundemo
 • Elin Thyr
 • Örjan Ahnoff
 • Oskar Hermansson
 • Kristin Karlsson
 • Julia Frisk
 • Mirjam Dagis

9/6: Fystisdag i Kärrtorp: Skogsintervaller! 16

 • Deltagare
 • Mattias Henriksson
 • Moa Kjellstrand
 • Julia Dalgren
 • Sara Jonasson
 • Mattias Ågren
 • Jorrit Boekel
 • Per-Anders Lindgren
 • Mattias Robertson
 • Gustaf Gerge
 • Linnea Börjars
 • Anna Lundemo
 • Malin Annegård
 • Oskar Hermansson
 • Mattias Göthberg
 • Kristin Karlsson
 • Johanna Löfvenius
 • Julia Frisk
 • Malin Sundeby
 • Britta Alstad
 • Annica Sundeby

11/6: Tekniktorsdag: Sommaravslutning i Hagaparken! 20

 • Deltagare
 • Joel Berring
 • Mette Brolinson
 • Moa Kjellstrand
 • Jonas Lindholm
 • Sara Jonasson
 • Jorrit Boekel
 • Per-Anders Lindgren
 • Oskar Gustafsson
 • Sverker Lenas
 • Linnea Börjars
 • Jonas Kjäll
 • Elin Thyr
 • Agnes Thor
 • Oskar Hermansson
 • Simon Bohman
 • Mattias Göthberg
 • Kristin Karlsson
 • Lars Brickstad
 • Andreas Lundsten
 • Olle Tyrland
 • Maria Pereverzina

12/6: Jukola/Venla-fakir 21

 • Deltagare
 • Joel Berring
 • Moa Kjellstrand
 • Jonas Lindholm
 • Sara Jonasson
 • Erika Lindholm
 • Gro Dahlbom
 • Oskar Gustafsson
 • Sverker Lenas
 • Mattias Holmberg
 • Jonas Kjäll
 • Linus Rispling
 • Malin Annegård
 • Andreas Lundsten
 • Maria Pereverzina
 • Mirjam Dagis

13/6: Löjp ordnar träningsstafett: Juk-ola och Vänla 15

 • Deltagare
 • Oskar Karlin
 • Jonas Nylund
 • Sara Jonasson
 • Anders R
 • Mattias Robertson
 • Sverker Lenas
 • Linnea Börjars
 • Linus Rispling
 • Oskar Hermansson
 • Simon Bohman
 • Andreas Lundsten
 • Julia Frisk

16/6: Summer 3000!!! 12

 • Deltagare
 • Moa Kjellstrand
 • Jonas Lindholm
 • Ylva Fornander

21/6: Idrefjällveckan Light 2020 3

 • Deltagare
 • Julia Frisk

26/6: MTBO, USM/JSM/SM/VSM, Svenska Cupen 1

 • 0 Deltagare

26/6: Sälen tre plus tre 0

 • Deltagare
 • Gustaf Gerge

30/6: Trekvällars 1

 • Deltagare
 • Oskar Karlin
 • Joel Berring
 • Kristoffer Edshage
 • Moa Kjellstrand
 • Jerk Rönnols
 • Sara Jonasson
 • Linus Rispling
 • Per Oksvold
 • Gustav Melander
 • Örjan Ahnoff
 • Agnes Thor
 • Simon Bohman
 • Andreas Lundsten
 • Ola Grankvist

26/9: 10-mila i Idrefjäll (kanske) 14

 • Deltagare
 • Oskar Karlin
 • Joel Berring
 • Björn Bängtsson
 • Kristoffer Edshage
 • Moa Kjellstrand
 • Jerk Rönnols
 • Henrik Hellborg
 • Jonas Lindholm
 • Sara Jonasson
 • Joel Bergkvist
 • Camilla Jakobsson
 • Mattias Ågren
 • Magnus Karlsson
 • Erika Lindholm
 • Kristina Aspvall
 • Anders R
 • Linnea Gillberg
 • Linus Rispling
 • Therese Bergstedt
 • Gustav Melander
 • Anton Udd
 • Agnes Thor
 • Peder Pedersson
 • Simon Bohman
 • Mattias Göthberg
 • Kristin Karlsson
 • Anton Alverbäck
 • Lars Brickstad
 • Johanna Löfvenius
 • Andreas Lundsten
 • Malin Sundeby
 • Hannah Linngård
 • Sara Löfwander
 • Amanda Wikner
 • Annica Sundeby
 • Ola Grankvist

19/6: Napapiiri Jukola 2021 36

 • Deltagare
 • Karin Fägerlind
 • Henrik Hellborg
 • Sara Jonasson
 • Magnus Karlsson
 • Linnea Börjars
 • Niclas Petersson
 • Oskar Hermansson
 • Kristin Karlsson
 • Lars Brickstad
 • Johan Elgh
 • Malin Sundeby
 • Britta Alstad
 • Ylva Fornander
 • Olle Tyrland
 • Annica Sundeby

26/7: O-Ringen Uppsala 2021 15

▼▼ LADDA IN FLER ▼▼

Hoppa till verktygsfältet